Hela människan inte bara idrottaren!

Jönköpings Kommun

NIU/RIG/LIU - Idrottsutbildning

Idrott på olika nivåer

För dig som går idrott på RIG eller NIU-nivå är det 3-4 träningar per vecka plus teoriundervisning, du deltar inte på vanliga idrottslektioner eftersom de integreras i din specialidrottsundervisning. 400-500 poäng av din gymnasieutbildning på 2500 poäng är specialidrottskurser.

Lokal idrottsutbildning (LIU) innebär att du inom det individuella valet läser 200 poäng på 3 år inom Idrott och Hälsa 1,2 - idrottsspecialisering. Du har två träningar per vecka i din specialidrott plus teoriundervisning som koncentrationsläses i perioder. LIU är i första hand riktat till dig som lokalt söker från Jönköpings kommun och dess samverkanskommuner. Söker du från annan kommun placeras du som andrahandssökande vilket innebär att du inte är garanterad plats på Sanda/LIU.

Badminton

Badmintonträningen har vi på Racketcentrum i Jönköping. Den praktiska träningen bedrivs i samarbete med BMK Wätterstad.

Basket

Basketträningen sker i Sandahallen i direkt anslutning till skolan. På herrsidan och damsidan finns möjlighet att träna och spela med lag från bygden från allt från Svenska Basketligan till div II.

Fotboll

I Fotboll har vi flera olika träningsgrupper. Träningen sker på Zinkensdams konstgräs och naturgräs i Huskvarna, på Rosenlundsfältets naturgräs och inne i Elmiahallen.

Friidrott

Fridrotten tränar på Råslätts Idrottsplats eller Sanda Uteidrottsplats när vädret tillåter, på vintern sker träningen inne i Kålgårdshallen.

Golf

Golfen bedriver vi i samarbete med A6 GK och Jönköpings GK på deras banor. För golfeleverna har vi också mycket styrketräning på skolan för att minska skaderisken. Under vintern har vi teknikträning med boll och klubba i särskild lokal.

Handboll

Handbollsträningen bedriver vi de nybyggda lokalerna i Jönköpings Idrottshus.

Innebandy

I innebandy har vi flera träningsgrupper som tränar i Jönköpings Idrottshus och KFUM på Rosenlund.

Ishockey

Vår ishockeyträning bedrivs i samarbete med HV71 i Kinnarps Arena på Rosenlund.Vi har även samrbete med HC Dalen.

Kanot

Fr om ht 19 bedriver vi kanotutbildning på NIU nivå. Träningen varierar under säsong. Paddelmaskin och gym kör vi på skolan. Utomhuspaddling sker mestadels med utgångspunkt från Huskvarna kanotklubb, inför tävling kör vi även på banorna på Rocksjön.

Konståkning

Bedrivs på LIU-nivå och träningen genomförs i Kinnarps D-hall.

Mountainbike

Från ht 2019 bedrivs Mountailbike på NIU nivå. Vi har goda träningsmöjligheter i närheten bland annnat de banor som änvändes till EM i Huskvarna 2016.

Orientering

Orienteringsträningen utgår ifrån skolan men vi har också tillgång till minibussar för att kunna träna i annan terräng. Det finns gott om bra terräng för löpträning och till de flesta skogsområden runt Huskvarna/Jönköping finns det orienteringskartor.

Rodd

Sanda är Riksidrottsgymnasium för rodd. Träningen genomförs i samarbete med Jönköpings RS och Huskvarna RS. Munksjön är centralarena.

Simsport

Simsport sker i samarbete med Jönköpings Simsällskap på Rosenlundsbadet.

Tennis

Tennisträningen bedriver vi på Racketcentrum 10 min med buss eller cykel från skolan.

Volleyboll

Från ht 2019 kommer vi också att bedriva volleyboll på NIU nivå på Sanda Idrottscentrum.


"Jag tycker att det är roligt att kunna spela innebandy på skoltid."

-Cajsa, elev på HA