Hela människan inte bara idrottaren!

Jönköpings Kommun

Orientering

Träning med individen i fokus  

Din träning på Sandagymnasiet skräddarsyr vi efter dina behov och kvaliteter. Det individuella delarna i  träningsupplägget bygger på en dialog med din tränare som innehållar alla delar du behöver för att utvecklas optimalt tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt. Vissa delar i upplägget är utöver den ordinarie verksamheten träningsläger, utbyten nationellt och internationellt.  För att utvecklas optimalt krävs utmaningar och stimulans och detta får du varje dag i form av målinriktade träningskamrater och engagerade tränare som hjälper dig utvecklas mot de mål som du siktar mot. All träning bedrivs under skoltid vilket ger goda möjligheter till träning i dagsljus. Exempel på en träningsvecka under tävlingsperiod:

Måndag, Kartgenomgång/återhämtningsjogg/styrka

Tisdag, OL-teknik

Ons dag, Intervallöpning

Torsdag, OL-teknik

Fredag, Vila/Egen träning

Under uppbyggnadsperioder varierar vi mer mot intervallträning, distanslöpning samt styrka och spänst. Under vintern ger vi (om vädret tillåter) möjlighet till skidåkning. Vill man träna mera kan man vara med på IKHP`s klubbträningar på kvällstid. Vissa perioder på året har vi hela träningstiden avsatt för teori. På kvällstid åker vi ibland iväg på Jönköpingsklubbarnas OL-alliansträningar och även IK Hakarpspojkarnas träningar.

Mer detaljer om träningen kan du läsa om i vårt produktblad.

Talangutvecklingsmiljön  

Att miljön påverkar vår utveckling är ingen hemlighet. Därför har vi under åren försökt skapa den bästa möjliga miljö för dig att utvecklas i. Möjligheterna för att bli en duktig orienterare är goda i Huskvarna, vi har dels bra anläggningar samtidigt som vi har en gedigen orienteringstradition. Området har många varierande terrängtyper, inom två mils radie finns ett 20-tal orienteringskartor med skiftande terräng; vildmarks-, kontinental-, tallheds-, småkuperad Smålandsterräng samt parkområden. Det ger en god variation i träningen med både kartor och terräng. Vi bedriver även ett nära samarbete med elitföreningen IKHP, där du får chans till bra träning utanför skoltid. Vi disponerar minibussar för transporter till träningar. Sanda Idrottscentrum samarbetar med idrottsläkare och fysioterapeut för snabb behandling och rehabilitering vid skador och sjukdomar. Hälsoundersökning sker varje höst. Varje onsdags eftermiddag kommer en sjukgymnast till skolan för att undersöka de elever som har skadeproblem och ge tips och råd för att komma till rätta med eventuella problem. När vi tillsammans förbereder dig för säsongen har vi fina möjligheter till att träna varierat och med god kvalitet i våra olika träningslokaler bla i gymmet träningsverket, spinning hallen och Rosenlundsbadet. 

Ansökan/urval

Ansökan till vår NIU utbilning och urval sker i två steg.

Steg ett. Att bli antagen på NIU Orientering innebär att du först måste bli rekommenderad av ditt Specialidrottsförbund. När du ansöker till NIU Orintering på Sandagymnasiet gör du det via Orienteringsförbundets hemsida se länk, senast den 1 december. När ansökan behandlats kallas de som valt Sanda Orientering i första hand till en antagningsdag. Besked om antagning till idrotten ges i januari. Ansökan till skolan gör man i februari.  Har du frågor kring detta kontakta oss.

Steg två. För att sedan komma in på Sandagymnasiet måste du även ansöka till ett program på skolan där urval sker på betyg. Ansökan till Sandagymnasiet och det program du önskar gör du hos din SYV på din skola.  

De bedömningsområden som används vid antagning är framtagna av RF och gäller vid NIU och RIG: Idrottsspecifika kunskaper och färdigheter, Idrottspsykologiska färdigheter och förutsättningar, Sociala färdigheter och förutsättningar, Organisatoriska färdigheter och förutsättningar, studieambition.

Visste du att;

- 2011 var den franske orienteringsikonen Thierry Guergiou här på Sandagymnasiet och föreläste och tränade med oss!

- En av de mest framgångsrika orienterarna som gått Orientering på Sanda är Lena Eliasson hon gick åren 98-00 och har 6 VM/EM medaljer som senior

- Det internationella orienteringsförbundet består av 73 medlemsländer

 " Det är ett privilegium att kunna få träna på morgonen, efter träningen kommer jag pigg till skolan och jag har även möjlighet att träna ett andra pass på kvällen och har då fått mycket vila mellan passen".

Gustaf Sparrevik samhällsprog