Jönköpings kommun

Samhälls­vetenskaps­programmet

Tre elever skrattar tillsammans

Är du intresserad av hur samhället fungerar och hur besluten som påverkar våra liv fattas? Vill du lära dig mer om hur människan tänker och fungerar i samspel med andra? Då är Samhällsvetenskapsprogrammet rätt utbildning för dig. Hos oss får du verktygen som krävs för att du själv ska kunna påverka hur olika beslut fattas. På Sandagymnasiet kan du även kombinera dina studier med att utveckla din idrott.

På SA på Sanda får du möjlighet att studera samhället utifrån olika utgångspunkter. Genom muntliga diskussioner, granskandet av fakta, statistik och föredrag av inbjudna gäster varieras undervisningen för att du ska utveckla din förmåga att tänka kritiskt. Vi samarbetar med högskolan för att du som elev ska förberedas på bästa sätt för vidare studier. Hos oss får du arbeta med aktuella ämnesområden för att förstå världen på bästa sätt.

Att läsa på Samhällsvetenskapsprogrammet innebär att du, förutom i samhällsvetenskap, fördjupar dina kunskaper i bland annat historia, moderna språk, engelska, svenska och psykologi. I årskurs 3 får du prova på högskolestudier genom att ta del av föreläsningar på högskolan, träffa högskolestudenter och skriva ett gymnasiearbete där du fördjupar dig inom valfritt samhällsvetenskapligt område.

Då Sandagymnasiet är en av de ledande skolorna i Sverige inom idrott ger vi dig den unika möjligheten att kombinera dina studier med din idrott. Våra lärare och elever använder sig av Ipad i undervisningen. Lektionsmaterial finns alltid lättillgängligt via lärplattformen – allt för att underlätta för dig som elev.

Inriktning Beteende­vetenskap

Är du mest intresserad av att fördjupa dina kunskaper inom det beteendevetenskapliga området ska du, inför årskurs 2, välja inriktningen beteendevetenskap. Inriktningen är bred och ger dig stora valmöjligheter senare i livet. Läser du denna inriktning får du fördjupa dina kunskaper om människans utveckling och samspel i olika sammanhang samt ledarskap. Några exempel på framtida yrken är socionom, psykolog eller beteendevetare.

Inriktning Samhälls­vetenskap

Är du mest intresserad av att fördjupa dina kunskaper inom det samhällsvetenskapliga området ska du, inför årskurs 2, välja inriktningen samhällsvetenskap. Inriktningen är bred och ger dig stora valmöjligheter senare i livet. Läser du denna inriktning får du fördjupa dina kunskaper om samhällsfrågor genom att tolka och diskutera både aktuella samt historiska händelser. Några exempel på framtida yrken är statsvetare, polis, jurist eller lärare.

Marija Gustafsson

Rektor NA, SA

Camilla Ekblad

Studie- och yrkesvägledare IMY, SA, HA/FS