Jönköpings kommun

Handboll

Jönköping är och har länge varit ett starkt fäste för elithandboll med klubbar som: Hallby HK, IK Cyrus och IFK Bankeryd. Detta har vi på Sanda Handboll (NIU) tagit fasta på och erbjuder en högklassig utbildning som kombinerar studier och handboll.

Professionell träning och helhetssyn

På Sanda Handboll får du professionell träning och vägledning på din väg mot elithandboll. För att säkerställa din utveckling bedrivs träningen av välutbildade tränare som vet vad som krävs av dig som individ för att nå dina mål. Utifrån teknisk, taktisk, fysisk och mental träning arbetar vi med att utveckla den idrottsliga helheten hos dig för att du en dag ska kunna nå dina drömmars mål. Vi bygger mycket av träningsupplägget på att utveckla och förstärka dina individuella kvaliteter utifrån din position i spelet och där är du självklart med i dialogen om vad du behöver utveckla.

Utmaning och stimulans

För att utvecklas optimalt krävs utmaningar och stimulans. Hos oss på Sanda Handboll omgärdas du av träningskompisar med samma driv, passion, ambitioner och målsättningar som dig själv och med en expertis som är skicklig på att ta hand om dina behov i utvecklingen. Du är alltså i goda händer under dina tre år hos oss.

Unik träningsmiljö och samarbete med föreningslivet

Att miljön påverkar vår utveckling är ingen hemlighet. Därför har vi under åren försökt skapa den bästa möjliga miljö för dig att utvecklas i. Vi bedriver vår träning i fullstora hallar med hög standard. Vi strävar efter att ha ett nära samarbete med klubbtränare och klubbarna (IF Hallby HK, IFK Bankeryd, IK Cyrus) för att skapa bra träningsmöjligheter även på kvällstid. Du har hos oss möjlighet att träna varierat och med god kvalitet i våra olika träningslokaler i form av skolans spinningsal och Träningsverket (gym) i kombination med Nordic Wellness.

Din träning på Sanda Handboll består av tre pass per vecka med skiftande innehåll. Utöver detta tillkommer träning och seriespel i klubbmiljö på kvällstid. I takt med att du utvecklas och blir äldre så ökar våra förväntningar på dig utifrån ökad träningsbelastning och egenansvar inom både handbollen, skolan och boendet. För oss är det viktigt att jobba med elever som förstår att vår utbildning handlar om en kombination av studier och elitidrott – på köpet kommer du också att utvecklas som individ.

All vår personal på Sanda Handboll drivs av visionen om att utveckla dig men också av att själva utvecklas: ”Vill du – så vill vi”!

Bedömningsområden

De områden för bedömning som vi använder vid antagningen är framtagna av Riksidrottsförbundet och gäller vid NIU och RIG:

  • Idrottsspecifika kunskaper och färdigheter
  • Idrottspsykologiska färdigheter och förutsättningar
  • Sociala färdigheter och förutsättningar
  • Organisatoriska färdigheter och förutsättningar
  • Studieambition

Ansökan och urval NIU

Ansökan till vår NIU-utbildning och urval sker i två steg.

1. Du ansöker till Sanda NIU Handboll på Sandagymnasiet via Svenska Handbollsförbundets webbplats senast 1 december. Alla som sökt kallas till ett första antagningstillfälle som sker någon gång i december varje år.

Ansökan till NIU Handboll, senast 1 december Länk till annan webbplats.

2. Därefter söker du till ett program du vill läsa på Sandagymnasiet. Då sker urvalet på meritpoäng. Ansökan till Sandagymnasiet och det program du önskar gör du hos din SYV på din skola.

Det krävs alltså att bli antagen både inom idrotten och det program man söker till. Har du frågor kring detta kontakta oss.

Ansökan till vår LIU-utbildning

Handboll bedriver vi även i form av lokal idrottsbildning, LIU. Det innebär att du inom det individuella valet läser 200 poäng på två år inom "Idrott och Hälsa 1,2 – idrottsspecialisering". LIU är i första hand riktat till dig som lokalt söker från Jönköpings kommun. Söker du från annan kommun placeras du som sökande i andra hand, vilket innebär att du inte är garanterad plats på LIU. Ansökan till Sanda LIU Handboll görs via samma anmälningsformulär som NIU. Meddela oss på testträning 1 att endast LIU är aktuellt.

Du gör även en ansökan till Sandagymnasiet och det program du vill läsa hos din syv på den skola du går idag. Vi kontaktar alla som sökt Lokal idrottsutbildning och bekräftar att du fått plats senast 15 mars.

Caroline Hallberg Gustafsson

Instruktör NIU

Joachim Löfstedt

Instruktör NIU

Marcus Holmén

Instruktör NIU